Zlevňujte nebo neprodáte. Pokles cen nekončí
29. 01. 2023

Zlevňujte nebo neprodáte. Pokles cen nekončí

Pokles cen nemovitostí má pokračovat v průběhu roku 2023 a další zlevnění (mírnější) se očekává v dalších letech. Prodlužuje se doba prodeje a postupně klesají nabídkové ceny nemovitostí. ČNB očekává dvojité dno, předpokládá se výrazný pokles cen pražských nemovitostí.

Riziko dvojího dna

Podle České národní banky bude v tomto roce pokračovat pokles cen bytů. Analytici očekávají snížení o přibližně deset procent, nejhlubší propad by měl nastat v polovině roku 2023. Ceny bytů a domů budou zlevňovat prakticky po celý rok. Zvýšení cen nemovitostí se neočekává ani v dalších letech. Dle výhledu ČNB nedojde k růstu cen na úroveň během pandemie, podle vyhlídek je mnohem pravděpodobnější takzvané dvojité dno. Cena tedy musí klesnout dvakrát na nízkou úroveň, což je signálem, že prodejci nejsou ochotní jít s cenami níže a teprve poté lze očekávat obrat trendu. Nejdražší trh je v Praze, kde se očekává výrazný pokles u rezidenčních nemovitostí. 

Za rok minus 20 %

Během covidové pandemie začaly nemovitosti prudce růst, růst cen je podpořen drahými vstupy nové výstavby. V posledním roce ale dochází ke korekci a poklesu cen. Nejvíce klesají ceny bytů v tradiční panelákové výstavbě, které neprošly rekonstrukcí. Obecně se dá hovořit o snížení cen nemovitostí přibližně o pětinu, ale trend se liší napříč regiony. Například srovnatelné byty v Brně o velikosti 3+1 se nyní prodávají o více než milion levněji, oproti roku 2021.

Pozor na nabízení nemovitostí po slevě, kupující na inzerát nereagují dobře. Nemovitost, která je v nabídce dlouhodobě a dochází u ní ke snížení ceny, je v očích kupujících problémová. Na slevy reagují hlavně kupující s hotovostí a těch na trhu ubývá.

Raději dům nežli byt

Ve druhé polovině předchozího roku došlo k poklesu cen nemovitostí napříč Českou republikou. Dochází i k paradoxním situacím, v některých regionech je levnější pořízení domu než nákup bytu. V Jihomoravském kraji je mnoho bytů ve výstavbě, novostavby navyšují ceny bytů nad průměrné hodnoty. V Uherském Hradišti nebo v Hodoníně vychází průměrná cena bytu vyšší než průměrná cena rodinného domu. 

Lepší dostupnost bydlení

Index dostupnosti bydlení dává do poměru měsíční splátky hypotéky a čistý měsíční příjem. Vychází z průměrných hodnot v jednotlivých krajích, hypotéku počítá na průměrnou cenu bytu. Jedná se o orientační propočet, který ilustruje cenovou dostupnost bydlení v České republice. Podle zmíněného indexu se dostupnost bydlení začíná v České republice mírně lepšit. Hypoteční sazby zaznamenaly velmi mírný pokles, společně s poklesem ceny bytů to znamená lepší pozici pro kupující.

I přes pokles cen bytů je pořízení nemovitosti náročnou investicí. Dle aktuální hodnoty vynakládají Češi téměř 65 % příjmů na splátku hypotečního úvěru. Za příznivou situaci se považuje koeficient v hodnotě pod 40 %. Dostupnost bydlení se samozřejmě liší napříč regiony, u ukazatele se očekává zlepšení s růstem mezd, očekávaným poklesem cen nemovitostí a korekcí úrokových sazeb hypotečních úvěrů.

Zvolte vhodnou strategii

Jak dobře prodat nemovitost v dnešní době je alchymie. Větší než kdy jindy. Proto se raději obraťte na člověka, pro kterého je takový proces doslova denní chleba.

Bc. Iva Kopecká
Autor: Bc. Iva Kopecká

V realitách jsem od roku 2007. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentovala, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Ráda se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů