Zdražení bytů o více než 10 % ve velkých městech a zdražení hypoték v roce 2021
24. 02. 2021

Zdražení bytů o více než 10 % ve velkých městech a zdražení hypoték v roce 2021

I když odborníci na začátku koronavirové pandemie předpovídali něco jiného, tak díky neustálému nepoměru mezi nabídkou a poptávkou na trhu s nemovitostmi a nízkou úrokovou sazbou hypotéky, ceny stále rostou. A nyní se už odborníci naopak shodují v tom, že pád cen se nečeká.

Ceny bytů ve velkých městech loni opět výrazně vzrostly. V Praze podle dostupných informací stouply dokonce meziročně až o 13 procent, v Českých Budějovicích o 15 procent, v Brně či Liberci o více než 16 procent a v Ostravě téměř skoro o 25 procent.

Od čeho se ceny odvíjí?

Ceny bytů, rodinných domů, stavebních pozemků a ostatních nemovitostí se odvíjejí hlavně od poptávky a nabídky. Poptávka po nemovitostech v dobrých lokalitách by měla i letos převyšovat nabídku a prodávající nebudou mít tedy žádný důvod k tomu, aby snižovali ceny.

Co brání nižším cenám?

Především pak levné hypotéky. Stejně tak je tomu i u rekreačních chat a chalup. I zde je neustále rostoucí zájem a nejinak tomu bude i v následujících měsících. Jediné, kde by mohlo dojít ke stagnaci nebo snižování, jsou vzdálenější lokality od měst a menší vesnice. Především pak tam, kde je horší občanská vybavenost a nedostatek pracovních příležitostí.

Češi si loni vzali hypotéky za 200 miliard

Úrokové sazby v Česku letos nejspíš porostou. Sazby hypoték sice koncem loňského roku ještě stagnovaly kolem dvou procent, ale předpokládá se jejich růst. V lednu zatím nechala ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na 0,25 procenta.

Situace je stále velmi nepředvídatelná, ale i v minulé krizi došlo na změny cen nemovitostí až po více než roce a k nejhlubšímu propadu cen dokonce až po čtyřech až pěti letech. Hypotéky tedy zřejmě podraží a v tuto chvíli s ohledem na vývoj ceny zdrojů bude lepší počítat spíš s růstem úrokových sazeb.

Pokud bude zájem o hypotéky stejně velký jako loni, banky nejspíše postupem času promítnou nárůst ceny zdrojů do cen hypoték a ty začnou zdražovat. Pokud by se propadla poptávka, začnou banky soupeřit o klienty a zvyšování sazeb by bylo pro banky mnohem těžší. Pak by tedy ceny hypoték mohly ještě nějakou dobu stagnovat.

Očekávání, že ceny nemovitostí začnou kvůli koronakrizi klesat, se tedy prozatím nenaplnila a jak to tak vypadá, asi ani klesat nezačnou.

Bc. Iva Kopecká
Autor: Bc. Iva Kopecká

V realitách jsem od roku 2007. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentovala, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Ráda se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů